11 mei, 2007

Pleinvrees


Het was een prachtige zonnige dag en we zaten te genieten van een frisse Hoegaarden en de warmte van het voorjaar. Het historische pleintje baadde in de geelrode gloed van de avondzon. Tussen de huizen lag een prachtige waterpartij met blanke lelies, en een imposante boom wierp zijn schaduw over het centrale grasveld. Op het verharde stuk stond een muziekkiosk als stille getuige van een bloeiende dorpscultuur in het begin van de vorige eeuw. En het gerestaureerde kanon er naast verwees naar de Spaanse bezetting van honderden jaren geleden.
De glorie van het stadje was echter al een poos verdwenen, samen met een groot deel van de inwoners. En veel toeristen kwamen er ook niet meer. Er was nog net genoeg interesse voor het museumpje. En er was nog wel een stadsgids beschikbaar...
De man wist ons (met erg veel opgekropte frustratie in zijn stem) te vertellen dat dit hele plein moest verdwijnen, en zou plaats maken voor een parkeerplaats. Zo had de gemeenteraad beslist. In zijn oneindige wijsheid.
De hele gemeente is tegen dit plan. En er zijn al verschillende protestacties geweest...
Ik begreep het niet. En nog steeds niet. Dit prachtige tafereel moet weg om ruimte te bieden voor auto's? Auto's van wie? Van de verdwenen inwoners? Of van de toeristen die niet meer komen?

Iemand moet mij toch nog eens uitleggen hoe dat nu precies zit met democratisch verkozen gemeenteraden...