09 september, 2007

ControléeVorige zondag zat ik in Amsterdam op Manuscripta. Dat is vergelijkbaar met de Antwerpse Boekenbeurs maar telt maar twee dagen; een publieksdag op zondag en een persdag op maandag. Ik was als gast aanwezig en had dus een vrijkaart en een polsbandje. En een badge. Met de vermelding "Introducee".

Nu mag je op een literaire happening verwachten dat men weet hoe het Franse woord voor "gast" gespeld wordt. Er liepen tenslotte nogal al wat schrijvende intellectuelen bij elkaar: Harry Mulisch, Geert Mak, Jan Siebelink (met wie ik over twee weken een interview heb - daarover later meer)... Maar ook Carry Slee, Paul van Loon en Jean-Marc van Tol konden ongestoord rondlopen.

Op hun badge stond geen spelfout. Op de mijne -en op die van ALLE gasten- stond dus "Introducee". Terwijl het "Introducé" had moeten zijn.

De woorden bestaan volgens Van Dale allebei, maar de versie met dubbele e is toch echt de vrouwelijke variant. En ik ben toch echt van het mannelijke geslacht. Daarnet nog gecontroleerd, en alles zat er nog...