08 november, 2006

Rembrandt rocks!


Rembrandt is eigenlijk de Herman Brood van zijn tijd. De twee Nederlanders hebben opvallend veel dingen gemeen. Ze worden allebei behoorlijk overschat maar hebben een flamboyante levensstijl. Vrouwen stonden centraal in hun leven, en ik heb de indruk dat ze vakkundig de boel bedonderden.
Hun geboorteplaatsen hebben ze achter zich gelaten om in Amsterdam te gaan wonen, waar ze een vlugge en indrukwekkende opmars hebben gekend. Maar ze zijn ook net zo snel weer van hun voetstuk gedonderd. Hun oeuvre kwam er op neer dat ze het leven uitvergroten en daar een neerslag van gaven in plaatjes vol clichés. Hun schilderijen gebruikten ze als betaalmiddel en de beau monde koketteerde met het extravagante gedrag van de twee...

En dat is nu nog altijd zo. Ze werden dit jaar allebei wéér op een voetstuk geplaatst. Brood in het Groninger Museum (en in tal van boeken en films - en bij de Blokker), en Rembrandt op heel uiteenlopende locaties (waaronder het Rijksmuseum, hierboven).

...ik geef toe, ze hebben allebei hun kwaliteiten. Maar blijkbaar worden die ondergesneeuwd door een lucratieve over-exposure. Of zat u echt te wachten op een theeservies met landschapjes van Rembrandt, of de zoveelste broodtrommel?... Opdoeken, die handel.