12 oktober, 2006

De winter blijft gevaarlijk


De zomer was al wisselvallig en de herfst is onberekenbaar, maar de Winter wordt verraderlijk. En dan heb ik het niet over de klimatologische barometer, maar over de politieke...
Het is sinds vorige zondag allemaal 'rood' dat de klok slaat in de Vlaamse media. Sinds het duidelijk is dat Patrick Janssens burgemeester wordt van Antwerpen, en niet Filip de Winter, lijken de Vlaamse journalisten te denken dat het Vlaams Belang plots niet meer bestaat.

Rood triomfeert, en de pers bejubelt dat. En daarbij vegen ze het feit onder de mat dat het Vlaams Belang (in Antwerpen) toch nog op de steun van eenderde van alle kiezers kan rekenen. Dat percentage is ongeveer zo groot als alle Spa-ërs bij elkaar. Wie heeft dan de grootste invloed?
Hoe moet je dat formuleren? "Evenwicht"? "Overwicht"? Of "dood gewicht"?
Zelfs Hugo Claus, iemand die niet om lyrische termen verlegen zit, (ook niet in de winter van zijn leven) wist, in een rechtstreekse nieuwsuitzending vanop de Antwerpse Grote Markt, geen rake omschrijving te vinden. Ik had de indruk dat hij de -duidelijk rode- VRT-rakkers geen taalkunstige cadeautjes wou aanreiken. Laat staan dat hij zich voor hun karretje liet spannen.
Jaah, zo win je natuurlijk nooit een Nobelprijs, als je niemand naar de mond praat...
Want ook dat is politiek, natuurlijk.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ben je nog op zoek naar 10 mistakes ?

10:24 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

waarom kan ik je niet emailen ? ik vind geen maillink op je site.

2:41 p.m.  
Blogger a r n e l said...

@ Anonymous 1...
Nee, bedankt. Maar ik heb "10 Mistakes" ondertussen al...

@ Anonymous 2...
Kun je 't niet hier in de comments kwijt? Of geef even jouw e-mail...

11:51 p.m.  

Een reactie posten

<< Home