13 september, 2010

Onverstaanbaar

Klimentovo is een Bulgaars dorpje van twee man en een paarden-kop. En wij kwamen daar toevallig langs. En toevalig was het tijd voor een sanitaire ontspanning. En toevallig lijkt ons woord toilet nogal op het Bulgaarse тоалетна, maar er was wel wat gebarentaal voor nodig om te beklemtonen dat het springtij was.
De gastvrijheid van de dorpelingen was er omgekeerd evenredig aan de afmetingen van hun huisjes. Je kon er nauwelijks rechtop staan.
En de wc had dan wel een spoelbak maar geen stromend water. Een emmer naast de wc-pot, met daarin een steelpannetje om door te spoelen... dat ging ook.
Je kon het huisje echter niet verlaten zonder dat je van de eigenaar zijn druiven had geproefd onder begeleiding van een enthousiast Bulgaars (dus volstrekt onverstaanbaar) verhaal.

En onder de takken van de druivelaar zat in de schaduw, een stokoud vrouwtje toevallig bonen schoon te maken. Ook zij had een pittoresk verhaal. In het Bulgaars.
Toch verdenk ik die dorpelingen er van dat ze dat vrouwtje 's avonds binnenzetten, en 's ochtends weer tevoorschijn halen, alleen voor de toeristen.
Zoals ze dat in Brugge en Urk ook doen.