03 april, 2006

Geplant


Hoe streng een wet ook is, er zijn altijd mazen waardoor iemand kan ontsnappen...
Ik zeg vaak, in Nederland bestaan er wetten zodat je weet waar je aan toe bent. In België bestaan wetten zodat je zou weten hoe je ze kunt ontduiken.
Concreet: deze week werden in België een aantal wiettelers vrijgesproken omdat de rechter hen wettelijk geen strobreed in de weg kon leggen. De telers hadden plantjes gekweekt, maar niemand kon bewijzen dat die zouden geoogst worden, laat staan gebruikt of verkocht worden. Je mag dus (tot nu toe) wietplantjes in huis hebben... Gek.
In die zelfde krant stond ook dat de burgemeester van de Vlaamse grensgemeente Zelzate laaiend is op de burgemeester van de Zeeuwse gemeente Terneuzen. In Terneuzen willen ze namelijk hun populairste coffeeshop verplaatsen. Omdat de zaak in de stad voor verkeersoverlast zorgt, willen ze hem verplaatsen naar de rand van de gemeente, meteen ook dichterbij de landsgrens. Zo is Terneuzen van een structureel probleem af: geen problemen meer in de stad, en het drugstoerisme uit België en Frankrijk kunnen ze verder gedogen...
Goed geplant van de Nederlanders, maar de Belgische overheid denkt daar anders over...