28 september, 2009

Dag

Het was een prachtige dag, en waarschijnlijk het laatste tuinfeest van het jaar. David had daar plots geen boodschap meer aan, en wou naar huis. "Mam, wanneer gaan we nou?", begon hij te zeuren.
Ik schat dat David acht is maar de juiste leeftijd is moeilijk te schatten bij iemand met het syndroom van Down.
David bleef maar door dreinen.
Zeg dan eerst dag stelde zijn moeder voor.
Gretig riep David "Da-ag" naar de meute.
"En dan zegt iedereen netjes dag tegen jou", stelde mam hem  gerust.
Alsof het afgesproken was, reageerde de hele familie-en-aanhang spontaan met een luidkeels "Da-ag!".
Breed lachend en tevreden stiefelde David naar de auto...

Of, hoe je iemand met 1 woord gelukkig kan maken.

24 september, 2009

Pieren

Ik ben wel eens op de pier van Nieuwpoort geweest en ook die van Oostende is mij niet vreemd. Maar ook de pieren van Scheveningen en Vlissingen zijn mij vertrouwd. Zelfs die van Blackpool en Brighton heb ik van dichtbij gezien, en ook over die ondingen van Hastings en Clacton ben ik gelopen.
Het was dus een tamelijk rare ervaring toen ik een paar dagen geleden over de pier van Blankenberge liep, en dat nota bene mijn moeder zich afvroeg of ik me deze plaats herinnerde...
Blankenberge?
Ik dacht het niet.
Ik ben bij mijn weten nooit eerder in Blankenberge geweest... Ik zou me dat toch wel herinneren? Ik ken Blankenberge alleen uit dat liedje...
"Blankenberge Blankenberge, wonderschone stad
Ik wou dat ik in m'n achtertuin zo'n Blankenberge had
Blankenberge Blankenberge, parel aan de kust
De mooiste plek op aarde voor wie zand met schelpjes lust"

13 september, 2009

Muurbloempjes

Openmonumentendag kan erg grappig zijn.
De term "open" is namelijk betrekkelijk als je het hebt over een fort van bijna 500 jaar oud dat vol met gaten zit. Ironisch is het ook, als een binnenplein buiten blijkt te zijn. En helemaal hilarisch wordt het als de rondleiding binnen en buiten (met gids) 2.50 moet kosten, en het entreekaartje (zonder gids!) 3 euro. 
Maar het toppunt van scherpzinnige humor was de begroeiing op de muren. In de groeven en spleten woekerden namelijk talloze planten. Maar waarom zou je dat onkruid weghalen? Zet er een bordje bij met bijvoorbeeld "muurleeuwenbek", "muurvaren" of "leverkruid" en je hebt er meteen een toeristische attractie bij... 

02 september, 2009

In de gaten

De kathedraal van de Bretoense stad Dol-de-Bretagne heeft twee indrukwekkende torens. Sorry, "had" twee torens. Een daarvan lijkt afgebroken. De legende gaat dat de duivel jaloers was op zoveel pracht en praal voor God, dat hij een menhir pakte en de linkertoren er af gooide. De menhir kwam kilometers verder in een akker terecht, en staat daar nu nog (zoals deze kleurenschets laat zien).

Maar als je de linkerkant van die dolmen aandachtig bekijkt, zie je dat er drie gaatjes in zitten, waar je vingers precies in passen.
Wel... als ik er in slaag om in Bretagne met een rotvaart een strike te gooien op een bowlingbaan, en als de Bretoense held Obelix het voor mekaar krijgt om een legioen Romeinen omver te kegelen met een menhir, dan moet die duivel toch niet veel moeite gehad hebben om zo'n steentje een eind weg te gooien?