30 december, 2007

Hebberds

Een mentaliteit kan soms drastisch omkeren. Charles Dickens zou zich omkeren in zijn graf als hij wist dat de "hebberds" tegenwoordig niet meer Ebenezer Scrooge heten, maar Bob Cratchit. Toen Dickens zijn "Christmas Carol" schreef probeerde hij zijn lezers mee te geven dat het beter is om belangeloos kerstcadeaus te geven.
Oorspronkelijk verrekte Scrooge het namelijk om zijn geld te delen, tot de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley hem wees op het lot dat hem te wachten stond als hij zijn hart niet opende. Scrooge kwam tot inkeer, opende ook zijn portemonnee en merkte dat zijn medemensen gelukkig werden met -bijvoorbeeld- een gans. Zelfs een warme handdruk en gemeende wensen maakten hem geliefd.
Tegenwoordig is alleen het gescoorde geld leuk. Vraag iemand wat hij wil, als cadeau, en hij reageert met "Doe maar geld."
En daar word ik dus vervelend van. Sinds wanneer bepaalt de "ontvanger" wat hij moet krijgen? Ik maak zelf wel uit wat ik geef. En waarom.
Zie het zo: een deel van het cadeau zit 'm in de moeite die ik gedaan heb om een passend cadeau te vinden...

23 december, 2007

Zwart wit

De zon staat laag, en daaron moet je af en toe even je ogen tot spleetjes dichtknijpen, om niet verblind te worden. Zo wordt het mistige en prachtig berijpte landschap nog iets vager, maar dringt de omfloerste romantiek van het plaatje nog beter tot je door. De vrieskou is neergeslagen op de heggen en struiken, en heeft een witte waas gelegd over de vaak contrastrijke winterse schaduwen in de natuur. Waar dorre takken anders zwart afsteken tegen een vale grijze lucht, laten ze nu sneeuwwite lijnen zien tegen een ijsblauwe hemel. Sombere lantarenpalen en electriciteitskabels lichten plots op tegen een gloedvol wolkendek.
Het lijkt wel alsof een oude wetmatigheid uit de fotografie zich doet gelden: alles wat zwart is, wordt wit. Alles wat eerst negatief was, wordt positief.
Wat zou er gebeuren als we met zijn allen deze gedachte zouden vasthouden tijdens deze kerstdagen? Wat zou er gebeuren als we van alle negatieve dingen in wereld zouden proberen in te zien wat er voor positiefs kan uit voortkomen? Hoe we van iets sombers toch iets constructiefs kunnen leren.
Mag ik je die gedachte meegeven in het nieuwe jaar?

17 december, 2007

Helder als water


Kerstmis is nog een eindje weg, maar we gaan ons naar jaarlijks gebruik nu al weer schuldig voelen. Of hoe verklaar je anders het contradictorische gedrag van de bevolking, zo tegen het eind van het jaar... De meeste mensen geven toch cadeaus omdat zij zich dan beter voelen. De omgekeerde wereld!
Neem nou een aantal radio-DJ's (van 3FM, en van Studio Brussel)... die sluiten zich een kleine week op in een glazen huis (Hallo, Big Brother!)... zonder eten. Maar drinken mogen ze wel. Om het watertekort in de wereld op te lossen.
Da's een beetje zoals een Breugheliaanse Avond organiseren, tegen de honger in de wereld. Of zoals een marathon lopen ten bate van rolstoelpatiënten.
Of zoals vechten voor de vrede. Of kerstbomen verkopen tegen ontbossing...
En misschien valt blogposts publiceren tegen ontlezing daar ook wel onder...

06 december, 2007

Letternijen


Ik begrijp dat je als Goedheiligman je aandacht op de daken moet houden (vooral met zo'n rotweer), maar je mag dan tenminste van je gekleurde assistent verwachten dat hij kan lezen. Een inburgeringscursus vind ik te ver gaan, maar mag je er niet van uitgaan dat een Hema-piet kan spellen?
Wat te denken van een schoen met daar in een chocaladeletter die een V had moeten zijn... Het pakte echter anders uit.
Op de doos stond toch duidelijk de V. Toen de lekkernij van zijn kartonnen verpakking werd ontdaan, bleek het echter een C te zijn. Ik weet niet wie er bij de Hema achter de schermen van de sinterklaasafdeling werkt, maar ik wil 'm deze keer toch wel de Zwarte Piet toe schuiven.
Niet alles loopt er blijkbaar van een leien dakje.