31 augustus, 2007

Een zee van activiteiten


Toeristen worden verwend. En al helemaal als die toeristen al de hele zomer thuiszitten en beteuterd naar de regen zitten te kijken die met bakken uit de hemel komt vallen.
Als het dan een keer mooi weer is, dan krijg je een volkstoeloop naar de badplaatsen.
Maar welke gemeente haalt het in zijn hoofd om tegelijkertijd een optocht EN een kermis EN een rommelmarkt EN een braderie EN een oldtimersshow te organiseren?
Is de natuurlijke aantrekkingskracht van de zee niet sterk genoeg meer? Ontgaat de vanzelfsprekende charme van de zee de verwende toeristen?

23 augustus, 2007

Knagende wroeging


Naast deze moderne boomhut staat een konijnenhok. En het ding is blijkbaar niet gebouwd om konijnen binnen te houden. Tot groot jolijt van de buurt.
De hut, het hok en de konijnen zijn van een gezin met drie kleine kinderen, maar wat doe je bijvoorbeeld met die beesten als je met vakantie gaat?
"Oh", daar ontferm ik mij wel over," riep tante Sylvia enthousiast. Het gezin kon dus met gerust hart een weekje naar de Ardennen. Maar na een paar dagen ging het al fout. De twee konijnen waren verdwenen.
Maar Sylvia dacht slim te zijn en plaatste een zoekertje op een erg populaire website van de gemeente: "Wit en bruin konijn weggelopen . Gelieve terug te brengen naar familie Zo-en-zo. Adres dat-en-dat."
En het werkte. Mensen in de straat die het oproepje hadden gelezen, meldden zich een paar dagen later. "We hebben hier twee mooie konijnen in onze tuin, maar ..."
De vader van het gezin echter (die een verwoed IT-er is) kan geen dag zonder computer, en had kans gezien om in te loggen op de PC van de camping. En hij wou wel eens weten wat zo allemaal gebeurde in zijn gemeente. En hij las dus op internet: "Wit en bruin konijn weggelopen . Gelieve terug te brengen naar..." (En dan zijn eigen naam!) Zo? Leg dat uit aan de kinderen...
Maar ook tante Sylvia had wat uit te leggen, toen ze die zelfde dag met een uitgestreken gezicht belde. Ze was niet van plan om de konijnen aan te snijden (het onderwerp, bedoel ik) maar kreeg meteen de smalende vraag voor de kiezen: "Sil', hoe is het met onze konijnen? Alles goed?"

11 augustus, 2007

Het vertrouwde patroon



Als het prachtig weer is op zondagochtend, en als ("als", he!) we in de achtertuin ontbijten, zien wij wat op de eerste tekening staat. Er landen vrij regelmatig duiven op ons gazon...
En dan kijken we elkaar aan, en dan denken we precies hetzelfde: "Zou het Lil' John zijn?"
Vorig jaar hebben we ons namelijk ontfermd over een duivenjong dat uit een boom was gedonderd. Daarover kun je hier alles lezen.

Toen het beestje na een poosje volgroeid was, vloog het weg. Heel af en toe zagen we de duif terug. Als we buiten liepen, kwam hij zelfs op ons af. Maar hij werd hoe langer hoe schuwer...
En soms fantaseren we nu dat Lil' John (want zo had onze zoon 'm gedoopt) ook na een jaar de weg naar onze tuin nog terugvindt.
Maar nooit herkennen we bij een van die duiven het vertrouwde verenpatroon, zoals op de 2de tekening...

09 augustus, 2007

Op je achterhoofd gevallen?



Akkoord, het is een beetje duf om een rondvaart op de grachten van Amsterdam te doen. Maar ik maakte mezelf wijs dat ik op die manier (letterlijk) achter een aantal dingen zou komen. En dat ik zo een aantal dingen (ook letterlijk) vanuit een ander perspectief zou zien. Misschien zou ik wel een verhelderende uitleg krijgen...
Toegegeven, de uitleg was lekker beknopt en de talen waren verzorgd, maar het bleef bij de gebruikelijke "Links ziet U..."- en "Rechts ziet u..."- blabla. Het meest opzienbarende was echter, wat ik recht voor me zag: hoofdzakelijk gearriveerde mannen met kale koppen. De boot zat vol met oudere stellen uit alle uithoeken van de wereld.
Dat geeft meteen een andere invulling aan de uitdrukking "Van een kale reis thuiskomen."...

03 augustus, 2007

Raar gezicht



Ik vraag me wel eens af wat de anderen in drukke winkelstraten moeten denken als ze mij met mijn dochter zien shoppen.
"Wat doet die vent met zo'n jong ding?"
"Vast een gescheiden vader die in het weekend met zijn kind gaat winkelen?"
Een beetje ongebruikelijk is het wel, een tienerdochter die liever met haar vader dan met haar moeder gaat shoppen...
Een raar gezicht.
Maar in plaats van daar op te letten, zou u eens wat vaker omhoog moeten kijken. Is het u al opgevallen hoe mooi die panden zijn waarin de Nederlanders hun C&A's, P&C's, Oil&Vinegars, Blokkers, Hema's en Free Record Shops onderbrengen? Vanaf de eerste etage worden meestal nog mooiere dingen geëtaleerd... Het zijn vaak facaden uit een tijdperk toen de Nederlanders ooit eerder de Vlaamse contreien overspoelden...